ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία, μετά από καταγγελία ότι ύποπτο πρόσωπο απέσπασε από γυναίκα, χρηματικό ποσό των 31 χιλιάδων ευρώ, με ψευδή διαδικτυακά μηνύματα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την καταγγελία που υπέβαλε στην Αστυνομία η παραπονούμενη, τον περασμένο Ιούλιο, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνούσε με άγνωστο της πρόσωπο, το οποίο της ανάφερε ότι εργάζεται ως καπετάνιος σε πλοίο. Κατά τη διάρκεια των επικοινωνιών τους, το ύποπτο πρόσωπο της ανάφερε ότι, το πλοίο του είχε υποστεί μηχανική βλάβη και της ζήτησε όπως επικοινωνήσει με συγκεκριμένη εταιρεία, μέσω συγκεκριμένου λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – e-mail, ώστε να διευθετήσει την αποστολή ανταλλακτικών για επιδιόρθωση της βλάβης στο καράβι.

Αφού η παραπονούμενη πίστεψε το ύποπτο πρόσωπο και αφού επικοινώνησε με την κατ’ ισχυρισμό εταιρεία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθέτησε την αποστολή μέσω τριών εμβασμάτων από τράπεζα στην επαρχία Πάφου, του χρηματικού ποσού των 31.200 ευρώ συνολικά. Τα τρία εμβάσματα έγιναν σε τρεις διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, που της δόθηκαν από το δράστη ή δράστες της απάτης. Δικαιούχοι των τριών λογαριασμών, σε τρεις διαφορετικές τράπεζες του εξωτερικού, είναι τρία ύποπτα πρόσωπα.

Η παραπονούμενη προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, αφού μετά το έμβασμα των χρημάτων, προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ύποπτο πρόσωπο, ωστόσο διαπίστωσε ότι, ο λογαριασμός του στη διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, είχε απενεργοποιηθεί.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Πάφου.

Με αφορμή την νέα αυτή υπόθεση απάτης, η Αστυνομία συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις περιπτώσεις διαδικτυακής επικοινωνίας του με άγνωστα πρόσωπα. Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες, όταν τα πρόσωπα αυτά ζητούν πληροφορίες για δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή και την καταβολή χρημάτων μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή άλλου ιδρύματος μεταφοράς χρημάτων ή και μέσω διαδικτυακής συναλλαγής e-Βanking ή i-Banking.

Πηγή